martes, abril 24, 2007

La meva solució al problema de la vivenda


Ara és època electoral, i als candidats a les alcaldies se'ls hi omple la boca de solucions al problema de la vivenda. No ens enganyem, mirant la resta d'Europa, el problema a Espanya és la manca de lloguers. Hi ha vivendes buides, fet que resulta anti-intuitiu... No fora lògic, si hom disposa d'una vivenda buida, que la llogués, i per tant que en tregués uns diners? Especialment si la opció oposada, deixar-la buida, implica pagar-ne igualment les despeses, i no treure'n ni un duro ni disfrutar-la.

No ens enganyem, jo ho he viscut, i realment hi ha motius per no llogar. La gent no lloga a Espanya perquè ha de pagar gairebé tant de lloguer com d'hipoteca. I això és així, no perquè el propietari sigui un ésser maligne i draconià, que vulgui drenar de sang les venes del inquili a base de fer el lloger una opció inviable, no. És degut a que disposem d'un sistema judicial absolutament ineficient, retrograd i kafkià, que fa aigues per tots costats, on la justicia ha degenerat a una simple interpretació viciada i malèvola de lleis ben intencionades pero molt desafortunades, i que fa pagar als propietaris i als inquilins honestos per les faltes comeses pels mals inquilins.

Cal, a un nivell general, una modernització urgent del sistema judicial, i a nivell particular del problema de la vivenda, una llei nova que reguli el lloguer, adecuada a la situació actual, que dongui més poder al propietari per tal de controlar el comportament dels inquilins que incompleixen flagrantment la llei, sota la protecció de Kafka i dels jutges.

De tot això en sortiriem beneficiats tots: els propietaris, perquè podrien llogar amb més tranquilitat, i per tant, a preus més baixos. Els inquilins honestos, perquè pagarien MOLT menys pels lloguers i no els hi demanarien tants requisits per poder accedir-hi. I els jutges vocacionals, que podrien anar-se'n a dormir tranquilament, sense perdre son pel fet de que el seu estament s'hagi convertit en un dels grans problemes de la societat del benestar.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Como siempre creo que tienes razón en esto también:
La primera causa de que la gente se tire a comprar pisos en España es que un alquiler te sale prácticamente por el mismo precio y ya de pagar pues que el dinero repercuta en ti aunque sea al cabo de 50 años. En mi opinión si los alquileres fuesen asequibles y se pidiesen menos requisitos (nomina, aval,…) no se compraría tanto, y esto forma un bucle infinito con otros problemas actuales, los jóvenes no nos independizamos no porque no podamos comprar con nuestros sueldos de mierda y el altísimo precio de la vivienda sino porque en muchos casos, en la mayoría, no podemos permitirnos ni alquilar, si pudiésemos hacerlo nos iríamos antes, nadie aspira a salir de casa con un piso en propiedad y la vida solucionada y sino es que realmente estamos muy mal criados, mis abuelos tuvieron que irse fuera para conseguir lo que hoy tienen y ni en sueños se fueron con casa propia ... les da la risa cuando oyen que eso es lo que queremos en la tele y ese es el problema que no es lo que pedimos, no yo al menos.
Pero siendo propietario es poco rentable alquilar por debajo de los precios a los que se alquila y hacerlo de un modo menos seguro ya que a la hora de ir a juicio casi siempre es el inquilino el que lleva las de ganar.
En Galicia la Xunta puso en funcionamiento una ayuda llamada “bolsa alugueiro” que sonaba muy bien, ofrecía alquiler mas bajo al inquilino y seguridad al propietario (pagaba el seguro del piso, si el inquilino no cumplía se hacia cargo del abono del alquiler) y otras ventajas el problema llego con los políticos como siempre, los que habían sido los promotores de la idea PP se beneficiaron, y bien, de ella adjudicando la ayuda a sus amigos, familiares … para no peder la costumbre y los de la coalición Psoe_Bng llegaron y al encontrarse el petate paralizaron todo, al ponerlo de nuevo en funcionamiento lo hicieron con mas requisitos, hay poca gente que los cumpla así que nos quedamos como estábamos, en casa de papa y mama.
Un saludo

davidiyu dijo...

Es veu molt clar qui surt beneficiat d'una sitiació com aquesta, els bancs. Aquestes entitas cobren gustosament el interessos de la hipoteca de 50 anys que has firmat, es a dir, s'han assegurar 50 anys de beneficis a costa teva.
Tots sabem molt bé que la gran majoria de polítics, i en consequència gent que esta al govern i fa les lleis, tenen els seus negocis i acords amb entitats bancàries. Si aquestes persones canviesin la legislació sobre la vivenda els banc ja no estarien contents amb ells, la seva solució es crear fum com estan fent amb vivendes de protecció oficial i altres derivats.
Les coses canviaran quan aquesta gent deixi d'utilitzar la seva influència per beneficiar-se ells mateixos, cosa que podriem calificar d'utopia.

Unknown dijo...

Explica'm lo de kafkia i tal... envia'm un mail o algo.



Bye!!!